鑽石般的幾何切麵



For Your Heart Only Bandari - Breezy Valley



一所廢棄多年的消防站,經過 Zaha Hadid 事務所的改造,蛻變成一座擁有強烈設計感的辦公建築近日正式投入運營的比利時安特衛普港口集團大樓,以通透外殼與鑽石切麵的頭飾閃耀於世。

An abandoned the fire station for many years, after reconstruction under firm, morphing into a has a strong design sense of office buildings was put into operation recently in Antwerp, Belgium port group building, with transparent shell with the tire of diamond cut surface is shining in the world.

作為歐洲第二大船運碼頭,安特衛普港口擁有延綿12公裏的碼頭區,常年來往著約 15000 艘海上貿易船隻及 60000 艘內陸駁船,為包括 8000 名港口工人在內的六萬人直接創造了就業機會。

2007 年,建於 90 年代的老港口辦公樓已無法跟上發展的腳步,港口集團決定另尋新址,希望為其員工提供一個可持續的、能夠適應未來辦公方式的工作場所,在不斷擴張的本土與國際市場中,代表集團永恒不變的精神與理念。

As Europe's second-largest shipping dock, Antwerp port has over 12 km docklands, and from all the year round with about 15000 barge inland sea trade ships and 60000, to sixty thousand people, including 8000 port workers directly created employment opportunities.

In 2007, was built in the 90 s of the old port offices have been unable to keep up with the steps of development, the port group decided to find another new site, hope to provide its employees with a sustainable, able to adapt the way of future office, workplace in expanding domestic and international markets, on behalf of the group's eternal spirit and concept.

位於墨西哥島 Kattendijk 港口區中的 63 號碼頭最終成為港口辦公室總部的新坐標。而與此同時,這裏的老消防站也隨著新站的建立成為一個多餘的存在。因此,項目對這座中世紀風格的建築遺產加以改造,並就改造方案專門開展了一次國際競賽,要求在完整保護原有建築的基礎上重新設計。

最終,來自 Zaha Hadid 事務所的設計方案以其對曆史的細致調研、對場地以及現有建築的周密分析而拔得頭籌。事務所還與曆史遺產修複與重建行業中最傑出的團隊 Origin 開展合作,為設計打下了堅實的基礎。

The pier 63, located in the port of Kattendijk in Mexico, eventually becomes the new coordinates of the port office headquarters. At the same time, the old fire station has become an unnecessary presence with the new station. Therefore, the project of the medieval style of architecture heritage are modified, and the retrofit scheme was carried out by a special international competition, the requirements in full protection on the basis of the original building design.

In the end, the design of Zaha Hadid, which is based on a detailed analysis of the history, and the careful analysis of the site and existing buildings, was the first to be put out. The firm is also working with Origin, one of the industry's most prominent teams, to lay a solid foundation for design.

淩空懸浮的新建部分對建築立麵沒有絲毫遮擋,向世人完整展示其充滿曆史感的滄桑印記

The newly constructed part of the sky is not covered by the facade of the building, showing the world its historical vicissitudes.


新建築的外形就像是一艘航船,停泊於安特衛普河流之上

陽光下,建築通透的玻璃外殼如同海浪般起伏不定,映射著天空的流雲和變幻不定的色彩。三角形狀的選用使得非曲麵的玻璃也能夠打造出平滑的曲麵,同時也讓建築立麵從南側的平整自然地轉換至北側的波紋狀起伏。

The new building looks like a ship, anchored on the Antwerp river

Under the sun, the glassy exterior of the building is like a wave, reflecting the clouds and shifting colors of the sky. Selection of triangle shape makes the surface of glass can also create a smooth surface, and from the south facade of smooth naturally corrugated ups and downs of the switch over to the north。

根據陽光的強度不同,建築外立麵能夠產生不同的視覺效果,完美地詮釋著安特衛普的別稱鑽石之城

這一設計方案還因可持續且高能效而獲得了 BREEAM(環境評估法)的一致好評,設計師在每一個建設環節中都加入了高水準的可持續設計:鑽孔能源係統將水從地下 80 米的深度引入大樓,為全樓 100 多處提供水源;無水馬桶設施和運動探測器減少了水能源的消耗,優化日光係統則減少了人工照明的能耗。

Depending on the intensity of the sun, the facade of the building can produce different visual effects, a perfect interpretation of Antwerp's nickname diamond city

This design also for sustainable and efficient BREEAM (environmental assessment method) of the consistent high praise, the designer in each construction link to join the high level of sustainable design: drilling energy system to the introduction of the depth of 80 meters of water from underground building, provide water for QuanLou more than 100; Waterless toilets and motion detectors reduce the energy consumption of water, while optimizing the sun system reduces the energy use of artificial lighting。

由於經過準確計算,大麵積玻璃立麵的使用並不會為室內的工作人員帶來過多的太陽能負荷

Because of the accurate calculation, the use of large glass facade does not bring too much solar load to indoor workers。

虛實相間的結構在一定程度上劃分了空間,讓員工在俯瞰河流以及港口全景的同時,也充滿安全感

The structure of the false-and-white space is a measure of space, giving employees a sense of security while overlooking the river and the harbor。

中心庭院的頂部是港口辦公樓的接待區,訪客可以從中庭來到老建築中曆史悠久的老圖書館。樓內的全景電梯通過廊橋連接著建築的新舊兩部分

At the top of the central courtyard is the reception area of the port office, which visitors can come to the old building's historic old library. The panoramic elevator in the building connects the old and new parts of the building through the Bridges。


設計方案整合了客戶對於活動式工作的要求,擁有開放式的辦公室

The design incorporates the customer's requirements for an active job and has an open office。







OUDUN歐盾門窗(佛山)有限公司

郵箱:32711035@qq.com

服務熱線:400-615-8818



下一篇 : 興中道 |“從孔夫子到孫中山”


微信掃一掃
分享文章到朋友圈